Berättelser om Plantskolan

UMBRA Byggnadsvård

”Jag startade mitt företag sommaren 2006, och kom igång direkt med många och stora uppdrag. Vetskapen att jag hade nätverket och företagarna  i Byggnadsvård Qvarnarp i ryggen, var avgörande för att jag vågade starta eget. Jag tänkte: ”Kan dom så kan väl jag!” Och det har gått alldeles strålande, det trillar in förfrågningar och tips från nätverket och deras kunder.  Jag har t o m kunnat vidareutbilda mig , och jobbat som egen företagare på deltid. Att få jobba med gamla hus är en dröm som gått i uppfyllelse!”

”Jag jobbar med äldre måleritekniker och material, som var vanliga före
1950-talet. Där ingår att måla med färgtyper som t.ex. linoljefärg, limfärg,
tempera, och att utföra marmorering och ådringsmåleri. Arbetet innebär både att
återskapa och laga äldre måleri i olika typer av hus t.ex. bostadshus, kyrkor
och hyreshus. Förutom att vara restaureringsmålare, jobbar jag också som
byggnadsantikvarie. ”

Arja Källbom Medlem i Byggnadsvård Qvarnarp 2009. efter att ha varit Plantskoleföretagare i två år.

Robin Andersson Bygghantverk

"När jag startade mitt företag i början av 2007 hade jag stor hjälp av Byggnadsvård Qvarnarp, det var verkligen bra att lära känna flera företagare som sysslar med liknande uppdrag och verksamhet som en själv, att kunna ställa frågor till och få tips och råd om alla de frågor som dyker upp när man är nyföretagare var ovärderligt. Jag har jobbade en hel del som underentreprenör speciellt den första tiden åt företag i nätverket, och jag fick även en hel del egna uppdrag genom medlemmarna i Byggnadsvård Qvarnarp."

Robin Andersson, Medlem 2010, f d Plantskoleföretagare

Smålands Byggnadsvård

"Jag har gått en lärlingsutbildning via en stiftelse i Leksand som heter Hantverk & Utbildning. Där kan man välja vilket hantverksyrke som helst, utifrån att man hittar ett företag som arbetar inom området och som är villigt att handleda ur utbildningssynpunkt. Utbildningen innebär att man skall arbeta på sitt värdföretag 4 dagar i veckan och den femte dagen läser man teori. Dels erbjuder stiftelsen distanskurser men annars bestämmer lärlingen själv vilken litteratur man vill läsa och förkovra sig i. Jag tycker att det är idealiskt att växla praktik och teori så att man kan praktisera de kunskaper man fått genom den litteratur man valt. Det är denna utbildningsform som har passat mig absolut bäst och jag känner att den här tiden har gett mig oerhört mycket. Jag har snart studerat 80 veckor vilket motsvarar 2 läsår. Den mesta tiden har jag tillbringat hos Svensk byggtradition, där Per Zackrisson med söner samt Johan Örfeldh och Anders Vier har varit mina handledare. En kortare tid har jag även arbetat på Sydsvensk byggkultur med Pierre Bosson och Byggfriman med Nils-Åke Friman. Nu när min utbildning börjar lida mot sitt slut har jag startat en firma som heter Smålands byggnadsvård. Min förhoppning med den är att få arbeta med det jag tycker är roligast - byggnadsvård."

David Gard, f.d plantskoleföretagare 

 

 

 

 

Arja 

P1060379

Gard2 2